Non-stop Libanon

8 hetet töltök nyáron melóval és kirándulással Bejrútban, Libanonban és elmesélem élményeimet, valamint bebizonyítom, hogy nincs igazatok!:)

Utolsó kommentek

  • tuzogep: Szia! Örülök, hogy hasznosnak találod az írásaimat és irigyellek érte, hogy Bejrútba készülsz :) A... (2011.08.07. 21:00) Néhány újdonság
  • Asfour: Szia, lehetne egy-két kérdésem Bejrútról? Szeptemberben készülök odautazni. Egyébként nagyon tetsz... (2011.08.06. 15:52) Néhány újdonság
  • Asfour: Szia, ne haragudj, ha indiszkrét vagyok, de találtál azóta munkát Libanonban? Én is szeretnék Bejr... (2011.08.06. 15:34) STOP Libanon
  • osami: Sziasztok , tud valaki esetleg mukát Libanonban, vagy esetleg közvetítô irodát ? ha van infó megk... (2010.08.04. 12:31) STOP Libanon
  • zabszem: LOLLL :)))) (2009.09.18. 16:04) Keres-talál
  • Utolsó 20

L-Byblos

2009.07.14. 17:24 - tuzogep

Címkék: abc byblos l club jbeil

L-Club. Ott töltöttük a péntek éjjelt úgy 16-an. A buli fergeteges volt, a jó hideg teremben az előre foglalt asztalunkhoz folyamatosan hozták a friss jeget a vodkához és az üdítőkhöz, mindenki jó sokat táncolt. Aztán 4 felé zárórát kiáltottak és kihozták a számlát, ami fejenként $50-ra rúgott. Mindenki meglepődött az LL-ben mérve több mint egymilliót mutató számlán, de nem volt mit tenni. Aztán fél órán keresztül számolgatták a kétféle pénz egyvelegét, míg végre elmehettünk.

Származási hely: 0711 Byblos
Négy óra alvás után máris talpon voltunk öten, mert szombatra sikerült megszerveznem egy utat Byblosba, vagy ahogy ma hívják: Jbeil. 11-kor beültünk egy taxiba, szokás szerint többen, mint ahány hely volt, majd service-t kiáltva elfuvaroztattuk magunkat a Charles Heron Bus Station-re. Ott a busz szinte csak ránk várt, és 37 km megtétele után kiszállhattunk célállomásunkon. Az autópályán a nagy forgalom miatt lassan haladtunk, így volt időm megfigyelni a tájat, ami nem volt túl változatos. A házak sora sehol sem szakadt meg, teljesen összeérnek a települések, és az épületek mindenhol ugyanolyanok. Ez a látvány nem nyújt túl sok változatosságot, sőt, egy kicsit unalmas is. Nem úgy Byblos történelmi városrésze! A több száz éves piac keskeny kis útja, a régi városkapu, a mecset és a 12. századi keresztes kastély mind-mind lenyűgöző látványt nyújtanak. Főleg, ha belegondol az ember abba, hogy több mint 7000 éves, azóta is folyamatosan lakott városban (ebben rekorder) hagyhatja lábnyomát, ahol a történelem nagy népei jártak előtte. Ugyanis a várost senki sem tudta huzamosabb ideig irányítása alatt tartani, mert mindig jött egy másik sereg, aki átvette a hatalmat. Az összesen 18 megszálló közül a legjelentősebbek: föníciaiak, görögök, rómaiak, perzsák, keresztesek és arabok. Így rétegesen mindegyik kultúrának megtalálhatóak a nyomai, vannak például római oszlopok, egy kis színház, utak és kikötő. A kastélyban egy múzeum is ki van alakítva, ahol többek között primitív szerszámok, edények találhatók meg, valamint az abc őse, amit a föníciaiaknak köszönhetünk. Ebből alakultak ki az arab, a görög és a latin karakterek is.
 
Származási hely: 0711 Byblos
 
A városnézés után, jó turistaként, hajókáztunk is egyet a tengeren. Üres gyomromat nem tudta felkavarni a hullámok miatt fel-le mozgó hajó, viszont megtaláltuk a Rausheh szikla kistestvérét. Utána a tengerparton és a vízben töltöttünk egy kevés időt, majd megcsodáltuk a naplementét is. Igen, azt hiszem ez a tengernél a legszebb. Viszont már éhesek voltunk, ezért a műsor vége után hamar egy étteremben kötöttünk ki, ahol grillezett húsokkal, zöldségekkel, humusszal és arab kenyérrel pakoltuk tele gyomrainkat. (Mindenki a sajátját.)
 
Származási hely: 0711 Byblos
A híres Byblos fesztivál nagyon magas színvonalú előadásokkal és koncertekkel, valamint $40-$100-os belépővel várt minket is, ezért az OFF Byblos fesztivál ingyenes utcai koncertjén kötöttünk ki inkább. A zenész, Jihad, egyedül lépett a színpadra a gyenge előzenekar után, majd bemelegítésként klasszikus gitárján virtuózkodott. Aztán elindult CD-ről az ócska tuc-tuc háttérzene, amire híres slágerek ócska feldolgozásait játszotta, kiidegelve ezzel minket. Ezért éjfélkor taxit hívtunk, hogy ugyan, vigyen már haza minket. Anyósülésen ülve az út felejthetetlen marad számomra egy ideig. Kissé veszélyesen vezetett a tag a pályán: előzés balról-jobbról olyan távolságokkal, amit az ember parkoláskor szokott hagyni, mindezt 100-110 km/h-s sebességnél. A szombat éjszakai dugóban (!) nem a legbiztonságosabb autóversenyzőnek képzelni magunkat. Pedig ő egy hivatalos, jó nevű taxi társaság sofőrje volt, nem ezt vártuk tőle.
 
A teljes album megtekinthető a "Származási hely" után levő linkre kattintva. Ez mindig így működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://nonstoplibanon.blog.hu/api/trackback/id/tr81246199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djani86 2009.07.14. 23:33:48

hmmmm, naplementés kép rulez...
amúgy sajnálom h nem tudtál eljönni Almádiba, jó buli volt, de ahogy látom te sem unatkozol:)

tuzogep 2009.07.15. 20:05:22

@djani86: én is sajnálom... meg azt is, h ti nem tudtatok itt lenni megnézni élőben ezt a naplementét ('plastic sunset'-nek neveztem el a képet.)

hogy tetszik a strand?


süti beállítások módosítása